Papier mache

Wat is papier mache

Papier maché is een mengsel van papier en lijm. Als de lijm opdroogt wordt het papier hard. Ideaal als je een bepaalde vorm of creatie wilt maken. Behangplaksel kun je kopen bij de Gamma, Praxia, Kwantum en ook bij de Action. Op dit moment kost het pakje bij de Action nog geen 2,- Euro.

Hoe maak je papier mache

Gebruiksaanwijzing: Om papier mache te maken heb je behang plaksel nodig en veel kranten. Bij voorkeur de papieren krant en geen reclame folders.

Maak een emmer behang lijm aan. Strooi de poeder in een emmer koud water er roer de lijm goed door elkaar. Je kunt de instructies op de verpakking van de behang lijm vinden.

Scheur de krant in langwerpige repen papier. Knippen kan uiteraard ook.

Als de lijm klaar is voor gebruik kun je de kranten repen in de lijm dopen en op een mal plakken.

Tip: doe latex handschoenen aan en doe een paar vingers in de lijm welke je met de hand over de kranten stroken uitsmeert.

Je moet veel laagjes over elkaar heen plakken om stevigheid te krijgen. Probeer de repen kruislings over elkaar heen te leggen.

Kippengaas en ballonnen worden veel gebruikt als mal. Een ballon heeft het voordeel dat je die achteraf lek kunt prikken.
Ook is aluminium folie populair omdat je deze al vooraf in elk model kunt maken, buigen, vouwen en kneden. Om tijd te besparen kun je materialen ook combineren om zo al een mal te maken.

Als de papier mache gedroogd is dan wordt het hard. Na 24 uur is het volledig uitgehard en overschilderbaar.

Als je een surprise wilt maken met een unieke vorm dan is papier mache een uitstekende keus. Papier mache is redelijk goedkoop om te maken. Wellicht dat je nog ergens een pakje behangplaksel hebt liggen.

Papier mache ideeën / surprise ideeën

Zebra

Tropische vis

 

Vis

Vogel / Uil

Tijger

Slang

Schedel / masker

Pinguin

Paddestoel

Olifant

Masker

Konijn

Kat

Hoofd

Hond

Hond

Hond

Dino

Dino

Ballon

 

 

130 Comments on “Papier mache

 1. bor

  Leuk gedaan allemaal maar hoe maak je nu papier mache? Maak bijvoorbeeld een tekening hoe je het maakt of je maakt een filmpje hoe je het maakt

 2. Suzanne461

  Hoi,

  Hoe maak je die vis (piranha) met tanden?
  Met papier-maché neem ik aan, maar hoe daarna?

  Alvast bedankt!

  1. DD

   Wat voor een hondje?
   Kort haar of lang haar?
   Je kunt met karton een hond maken maar ook met papier mache.
   Voor een langharige hond kun je tauw of wol gebruiken.

 3. Laar

  ik moet een surprise maken voor een jongen die houdt van : rennen+buitenspelen wat moet ik hiermee???????????????

  1. Michielleke

   Ik zou een paar trimschoenen maken en in het gedicht er een draai aan geven dat met deze schoenen alle records gebroken gaan worden.. Zo hard gaan ze.
   En eenvoudig te papier machen! (Bestaande schoenen inpakken met folie en daaroverheen het papier plakken. Onderkant open laten want schoen moet er nog wel uit :~) later cadeaus erin en onderkant met lijm & karton sluiten.
   Succes!!

 4. bente

  HELP!! Sinterklaas is al over een week en heb nog geen surprise….
  Mijn vader is net 50 geworden en ik weet echt niet wat ik moet maken.
  Iemand een idee??

 5. lisa

  ik heb een voetbal gemaakt voor een jongen uit mijn klas van papier mache en het werkte uit steekent hij kreeg hem bijna niet los en wil je weten hoe je een voetbal moet maken ? nou let dan goed op, je hebt als lijm nodig montage kit dan heb je ook een ballon nodig en veel kranten, dan blaas je de ballon op en plak vervolgens op de ballon heel veel lagen anders werkte het niet dan wacht je 1 of 2 daagjes en dan is het heel harden en dan prik je de ballon kapot en ga je nem schilderen

  veel suces

  1. meisje

   Ik moet voor een jongen uit mijn klas een surprise maken,en ik maak een hond van papier mache en hij is super cool geworden.
   Lijkt trauwens ook best wel echt!

 6. iemand

  ik wil graag een hond maken en die bulldog vond ik supeleuk maar is de asis ervan gwn een normale ballon of een of andere aparte?
  graag snel reactie indien mogelijk…

 7. lisa van der Plas

  Wat kan ik gebruiken als vorm een olifant te maken waar ik ook die Sint kados binnen kan verstoppen ?? (moeilijk met een balloon 🙂

  1. Marloes

   Ik maak ook een olifant, maar dan wel een ballon als basis. Het wordt wel een beetje een cartoon olifant, met 4 pootjes eronder en een hoofd, slurf en oren gemaakt van proppen papier, valt reuze mee!

 8. luud

  Ik moet een supriese maken en ze houdt van teken en vollybnal ik weet niet weleke ik moet maken voor dat meisje!!!!!!!! HELP ALSJEBLIEFT

  1. linda

   Je kan in een ballon kado’s stoppen en die opblazen en dan met papier mache omhullen en dan verfen

 9. Saffira

  please help mee ik moet een spurise maken voor een jong die van buiten spelen en voetballen houdt maar ik wil heel graag met papier mache werken en een voetbal maken is al heel vaak gedaan! 🙁

  1. DD

   Gebruik hiervoor karton. Neem een kartonnen doos en snij deze op maat. Je hebt een onderkant een bovenkant en 2 zijkanten nodig. Met een beetje vouwen, knippen en insnijden heb je zo een model van een trein. Daarna moet je hem in geel en blauw verven. Hierdoor gaat het pas op een trein lijken.

 10. Indyxxx

  Hoe maak je een papier macé hart voor mijn vrientje/klas genootje voor een sinterklaas suprises

 11. sanne

  heeft iemand misschien een idee??? ik moet een surprise maken voor een jongen die van wielrennen hout !!?? helpp me!!

  1. annevogel

   je moet een fiets maken dat kan je doen met papier marche
   doe het het werkt wel

 12. jamie

  hoe maak je zo’n tropische vis, ik heb overal op internet gezocht maar kan het nergens vinden……Mijn broertje houd super veel van vissen en ik weet niet wat ik anders voor hem moet maken.

  1. DD

   Een tropische vis kun je met paper mache maken. Je kunt dit om je kadootje heen maken. Je kunt ook met dik karton de vorm van de vis maken en daar overheen papier mache doen.

  2. Miba

   Maak een neon tetra!! Die is makkelijk te maken:) en makkelijke kleuren… Of maakeendiscus vis of maanvis.! Typ maar eensinop google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rekensom *