Overzicht » Papier mache

Papier mache

Wat is papier mache

Papier maché is een mengsel van papier en lijm. Als de lijm opdroogt wordt het papier hard. Ideaal als je een bepaalde vorm of creatie wilt maken. Behangplaksel kun je kopen bij de Gamma, Praxia, Kwantum en ook bij de Action. Op dit moment kost het pakje bij de Action nog geen 2,- Euro.

Hoe maak je papier mache

behang plakselGebruiksaanwijzing: Om papier mache te maken heb je behang plaksel nodig en veel kranten. Bij voorkeur de papieren krant en geen reclame folders.

Maak een emmer behang lijm aan. Strooi de poeder in een emmer koud water er roer de lijm goed door elkaar. Je kunt de instructies op de verpakking van de behang lijm vinden.

Scheur de krant in langwerpige repen papier. Knippen kan uiteraard ook.

Als de lijm klaar is voor gebruik kun je de kranten repen in de lijm dopen en op een mal plakken.

Tip: doe latex handschoenen aan en doe een paar vingers in de lijm welke je met de hand over de kranten stroken uitsmeert.

Je moet veel laagjes over elkaar heen plakken om stevigheid te krijgen. Probeer de repen kruislings over elkaar heen te leggen.

lijm papier macheKippengaas en ballonnen worden veel gebruikt als mal. Een ballon heeft het voordeel dat je die achteraf lek kunt prikken.
Ook is aluminium folie populair omdat je deze al vooraf in elk model kunt maken, buigen, vouwen en kneden. Om tijd te besparen kun je materialen ook combineren om zo al een mal te maken.

Als de papier mache gedroogd is dan wordt het hard. Na 24 uur is het volledig uitgehard en overschilderbaar.

Als je een surprise wilt maken met een unieke vorm dan is papier mache een uitstekende keus. Papier mache is redelijk goedkoop om te maken. Wellicht dat je nog ergens een pakje behangplaksel hebt liggen.

Papier mache ideeën / surprise ideeën

Zebra
Tropische vis

 

Vis
Vogel / Uil
Tijger
Slang
Schedel / masker
Pinguin
Paddestoel
Olifant
Masker
Konijn
Kat
Hoofd
Hond
Hond
Hond
Dino
Dino
Ballon

 

 

133 gedachten over “Papier mache”

 1. Hoi, ik heb een surprise gemaakt van papier mache met een ballon. Ik heb het 24 uur laten drogen, maar ik ben bang dat de vorm niet blijft als ik de ballon lek prik. Heeft er iemand advies?

  Beantwoorden
 2. hee, ik wil met gaas werken, maar ik weet niet hoe je ze zo mooi als op de foto’s vormt. heeft iemand tips. en wat zou ik er nog bij kunnen maken (ik maak nu een spiegelreflex camera)

  Beantwoorden
 3. Helluuup

  Wil schalen maken van papier mache met mn peuter. Ben eerst zelf gaan testen dus geb schaal afgedekt en een laagje geplakt zoals t gat he, behangplaksel aangemaakt(hema) en stroken krant doordrenkt en erop .. Leek sleht tedroge maar nu t toch droog is dik 24u later voelt t ietwat poederig aan als je erover wrijft en de knipsels laten los.
  De lijm is aangemaakt met lauwwarm water met flinke lepel poeder en heeft 30-45min gestaan voor j ging beginnen.. Heb t nog eens wat verdund omdat t tedik leek..

  Wat gaat er fout? Toch teweinig plak of teveel(ivm poederige?)?
  Lauw water fout?

  Beantwoorden
  • misschien staat het op de site/doos van de behangplak.
   het is raar dat het poeder wordt want het moet in principe gewoon doorzichtig zijn.

   sorry voor mijn onduidelijkheid en spellingsfouten

   Beantwoorden
  • je moethet wat dunner maken en het 2 dagen laten staan ik ben ook zondag begonnen en nu dinsdag is het droog!:-)
   als dat niet werk moet je misschien een nieuwe maken:-(
   het is niet anders!
   veel succes….
   xxxx me ( mickey )

   Beantwoorden
 4. help!! ik maak een grote kickbox handschoen voor een jongen uit mijn klas. de onderkant, waar je hand in gaat, moet open zijn, zodat hij er zijn hand ik kan doen om de serprise te pakken. hoe maak ik de vorm?!?

  Beantwoorden
 5. ik heb een voetbal gemaakt voor een jongen uit mijn klas van papier mache en het werkte uit steekent hij kreeg hem bijna niet los en wil je weten hoe je een voetbal moet maken ? nou let dan goed op, je hebt als lijm nodig montage kit dan heb je ook een ballon nodig en veel kranten, dan blaas je de ballon op en plak vervolgens op de ballon heel veel lagen anders werkte het niet dan wacht je 1 of 2 daagjes en dan is het heel harden en dan prik je de ballon kapot en ga je nem schilderen

  veel suces

  Beantwoorden
 6. ik wil graag een hond maken en die bulldog vond ik supeleuk maar is de asis ervan gwn een normale ballon of een of andere aparte?
  graag snel reactie indien mogelijk…

  Beantwoorden
 7. please help mee ik moet een spurise maken voor een jong die van buiten spelen en voetballen houdt maar ik wil heel graag met papier mache werken en een voetbal maken is al heel vaak gedaan! 🙁

  Beantwoorden
  • Gebruik hiervoor karton. Neem een kartonnen doos en snij deze op maat. Je hebt een onderkant een bovenkant en 2 zijkanten nodig. Met een beetje vouwen, knippen en insnijden heb je zo een model van een trein. Daarna moet je hem in geel en blauw verven. Hierdoor gaat het pas op een trein lijken.

   Beantwoorden
 8. hoe maak je zo’n tropische vis, ik heb overal op internet gezocht maar kan het nergens vinden……Mijn broertje houd super veel van vissen en ik weet niet wat ik anders voor hem moet maken.

  Beantwoorden
  • met een opgeblazen ballon. dan de ballon bedekken met kranten, de kranten opplakken met behanglijm, wel zorgen dat de ballon glad bedekt is met kranten. daarna verven in de kleuren die je wilt

   Beantwoorden
 9. he,weet iemand hoe je een aap maakt van vilt?
  het lievste de HELE aap niet alleen het hoofd. (allen de HELE aap)!
  weten jullie ook voor een papier mache graag een HELE aap weer suprise.
  (boeit niet als het alleen een kop is maar ik zou graag de helen aap willen).

  En een cadau voor een computer gek een sterren gek en een wii gek.

  (Even voor de DUIDELIJKHEID geen suprise voor de computer sterren en de wii gek maar een cadau)!

  Stappen en plaatje vermelden!

  Groetjes Apen gek!

  Beantwoorden
  • doe even rustig ofzo.. zo wilt denk ik niemand (in iedergeval ik niet!) de moeite doen om je aap idee helemaal uit te leggen.. als je iets van een ander verwacht, vraag het dan rustig. ze zijn echt niet dom en lezen echt wel dat je de hele aap wilt en niet alleen het hoofd.. dit hoef je dus niet steeds te herhalen. -_-‘
   x

   Beantwoorden
 10. he ik moet een suprise makken lievelingsdier een app ik moet dus een aap maken iemand ideen ik zou als het kan een voorrbeeld willen kan je ook de instrukstie melden?
  ook zou ik graag als je het van een website heb het adres van die site willen.

  groetjes, Aapen gek

  Beantwoorden
 11. ik zou graag een boedhha hoofd van papier mache of gips willen maken wat ik het best gebruiken papier mache of gips en hoe moet ik dat dan maken???
  alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Een olifant kun je in losse onderdelen maken.

   hoofd: ballon klein beetje opblazen

   poten: wc rollen in de lengte doorknippen en opnieuw vastplakken zodat ze dunner worden

   Slurf (en staart): aluminium folie oprollen en in model maken

   Lichaam/romp: 2 of 3 keukenrollen in de lengte doorknippen en open vouwen/plat maken. Daarna kun je ze aan elkaar vast lijmen. Maak hiermee weer een grote keukenrol met een grotere diameter. Lijm hier de ballon weer op vast net zoals de poten.

   Papier maché: nu kun je lijm maken en krantensnippers in de lijm dopen om ze vervolgens op je olifant te plakken.

   Beantwoorden
  • Jose,

   Moet het met papier maché of mag het ook met andere materialen?
   Je kan het ook eenvoudig maken met ribbelkarton en purschuim.

   Papiertje maken voor cupcake: Neem een stuk ribbelkarton en knip deze op maat. Bijvoorbeeld 10cm breed en 40cm lang. Deze kun je rond een rond voorwerp heen rollen. De uiteindes plak je aan elkaar vast. Rol hem eventueel schuin op zodat hij bovenin wat wijder loopt. Knip vervolgens de onderkant recht zodat hij rechtop kan blijven staan.

   Lijm van binnenuit een bodem er in. Zet je cupcake papiertje van karton op een ander stukje karton en trek met pen een cirkel er om heen. Knip hem vervolgens uit en leg hem binnen in. Lijm met smeltlijm of andere lijm de bodem er in. Het karton kun je nog aan de buitenkant verven als je wilt.

   Stop je cadeau nu in je surprise. Tip: doe het in een boterhamzakje en plak deze goed dicht.

   Vulling/cake maken:Hiervoor heb je purschuim nodig, te koop bij de Action voor enkele euro’s. Spuit de purschuim in het papiertje totdat hij gelijk is met de rand. Spuit er niet meer in omdat purschuim uitzet. Hij zal dus voller gaan worden. Als de purschuim nog nat is kun je er smarties in stoppen voor de versiering!

   Beantwoorden
  • Schedel surprise maken

   1)maak eerst een prop met kranten (of rol je cadeau er in)
   2)doe aluminiumfolie hier omheen waarmee je de vorm maakt
   3)druk de ogen in om oogkassen te vormen
   4)doe er papier mache omheen

   Beantwoorden
  • Een ronde ballon voor de kop en een langwerpige ballon voor het lichaam. Keukenrollen in de lengte doorsnijden, smaller maken en plakband daar omheen om hem zo te houden. Dan ben je al een heel eind 🙂

   Beantwoorden
  • Het hoofd kun je maken net als het apen hoofd hierboven. Je kunt een bolletje wol in een leuke kleur gebruiken om het haar mee te maken. Wellicht dat je 2 bolletjes nodig hebt als je een wat groter hoofd gaat maken.

   Beantwoorden
  • Voor tennis kan een tennis racket gemaakt worden. Een tennis racket kan gemaakt worden van karton en touw.

   Je kunt het model van een tennis racket op karton uittekenen. Het karton kan van een kartonnen doos afkomstig zijn. Teken dit model 2x uit en knip of snij het uit. Met touw kun je het raster spannen. De uiteinde van het touw kun je vast plakken of lijmen.

   Verstop het cadeau tussen de 2 lagen en maak vervolgens de zijkanten dicht met ook bijvoorbeeld karton of breed plakband (schilders-tape).

   Een tennisracket surprise hoeft niet zo plat te zijn als een echte, het blijft maar een surprise.

   Beantwoorden
  • 1) Voor het geraamte kan karton of kippengaas gebruikt worden. Het geraamte komt niet op de centimeter nauwkeurig. Belangrijk is dat het globaal de juiste lijnen heeft.

   2) Vervolgens kun je met papier mache de details creëren.

   3) Als laatst komt het verven dat er echt voor zorgt dat de vis op een tropische vis gaat lijken. Gebruik Google afbeeldingen als inspiratie.

   Beantwoorden
  • Maak het jezelf makkelijk. Een aap surprise hoeft niet zo moeilijk te zijn, als het maar op een aap lijkt.

   Maak een apenhoofd met papier mache! Een ballon en papier mache is de basis. Vervolgens verf je het hoofd zodat deze op een aap gaat lijken.

   Je kunt een stuk karton nemen waarop je het hoofd vast zet. Met papier mache en karton kun je een stuk lichaam zoals schouders maken. Met verf kun je laten lijken alsof de aap een trui aan heeft of een korfbal uniform draagt.

   Succes!

   Beantwoorden
  • Een kleine operatie…

   een mesje om door het papier mache heen te snijden en een (zij)kniptang op het kippenkaas open te knippen.

   Pas wel op dat je jezelf niet bezeerd aan het geknipte kippengaas.

   Beantwoorden
  • Je maakt eerst met kippengaas het geraamte van de tijger. Deze hoeft niet helemaal precies op de tijger te lijken want de details doe je pas achteraf met papier mache.

   Neem een kniptang en een punt tang om het ijzerdraad mee te buigen. Je kunt hem ook in onderdelen maken zoals: poten, lichaam en kop. Dit is wat makkelijker.

   Beantwoorden

Plaats een reactie