Surprise maken (1-25)

Hulp nodig bij een sinterklaas (of kerst) surprise maken?

Veel mensen maken een surprise voor Sinterklaas. Je trekt een lootje met een naam er op. Voor degene moet je een cadeau kopen en een surprise gaan maken. Het cadeau verstop je dan in de surprise.

Wat is een surprise?

papier mache surpriseEen surprise is een zelf gemaakte creatie dat ergens op moet lijken. Het mag een voorwerp zijn, een ding, een onderwerp en eigenlijk van alles. Alles kan en mag.

Laat je creativiteit zijn gang gaan en ga aan de slag. Je kunt alle materialen gebruiken die je maar wilt. Het is leuk om iets te maken dat betrekking heeft op de persoon waarvoor je het maakt.

Wat ga je voor surprise maken?

surprise papierEen surprise is natuurlijk het leukst als het iets te maken heeft wat ook bij diegene past.
Heeft hij of zij hobby’s, kenmerkende eigenschappen, een sport, een verslaving of iets anders dan zou het leuk zijn om dan ook iets te maken dat daar op slaat. Hier begint het surprise idee.

Populaire materialen

Knutsel ingredienten: Wc rolletjes, karton (gratis bij supermarkt), purschuim, papier, kranten, aluminium folie, gewone plakband, duct tape, schilders tape, verf, splitpen, watten, papierlijm, dubbel zijdig tape

Populaire gereedschappen

Gereedschap die je bij het knutselen nodig hebt: Schaar, mes, lineaal of geodriehoek, kniptang, lijmpistool

Knutsel tips

Begin op tijd met je surprise maken, zeker wanneer je geen ster bent in knutselen. Bedenk eerst een idee en werk hem dan uit. Als je de tijd hebt kun je rustig op zoek gaan naar de materialen om de surprise mee te maken. Maak er ook eventueel een gedicht bij. Heb je hulp nodig bij dichten en rijmen
kijk dan hier en hier.

Wat zou je kunnen maken bij welke kenmerken?
Surprise ideeën knutselen

slapen1)  Slapen – uitslapen: Iemand die van uitslapen houdt, daarvoor zou je een bed surprise kunnen maken. Dit zou je kunnen doen door dit in het klein na te maken met een stukje stof en ijs-lollie stokjes. Voor kussens kun je watten gebruiken.

smiley2)  Lachen: Houd iemand van lachen of lacht diegene vaak? Maak een smiley of een gezicht surprise met een grote glimlach. Heb je ergens een ronde doos liggen dan zou je deze kunnen beschilderen of beplakken om er zo een smiley van te maken. Een koekjestrommel zou ook kunnen.

tablet computer3)  Computeren: Heb je een computer verslaafde? Dan kun je een laptop namaken of een tablet (iPad) surprise. Voor een laptop kun je 2 dunne platte dozen van beide dezelfde afmeting goed voor gebruiken. De een is het scherm en de ander het toetsenbord. Gebruik duct tape om beide delen aan elkaar vast te maken. Print eventueel een foto van een toetsenbord uit.

lcd tv4)  TV kijken: Maakt een LCD Tv surprise. Een glanzend scherm kun je krijgen door huishoudfolie (doorzichtige folie) over een afbeelding heel te spannen/plakken. Je zou de rand kunnen maken met zwart plakband / duct tape.

nintendo controller5)  Gamer: Maak een joystick of controller surprise na. Hiervoor kun je een willekeurige kartonnen doos gebruiken. Google eens naar de oude Nintendo 8-bit controller om ideeën op te doen. Je kunt met verf de toetsen maken. Uiteraard kun je het plaatje ook uitprinten en opplakken.

plaatje hond6)  Hond: Een hondenliefhebber? Maak een honden surprise. Maak als eerst het lichaam. Verstop hier ook je cadeau in. Het lichaam kun je maken van karton. Maak hem cilindervormig. Tape hem daarna in met schilderstape. Voor de poten kun je wc rolletjes gebruiken. De kop kan gemaakt worden van een kranten prop welke je ook met schilderstape kunt intapen. Voor de vacht kun je een bolletje wol gebruiken. Knip kleine stukje af en beplak de hond ermee. Je kunt smeltlijm gebruiken om de wol te laten hechten. Ook kun je dubbelzijdig tape hiervoor gebruiken.

ontbijtkoek7)  WC – drol: Deze is een beetje raar maar wel heel leuk! Maak een nep drol surprise. Hiervoor moet je naar de supermarkt. Koop een ontbijtkoek. Snij de ontbijtkoek in plakjes. Pak een diepe kom en leg er 1 of 2 plakjes in. Doe er vervolgens een beetje water bij en begin met kneden.
Afhankelijk van hoe groot je hem wilt hebben moet je plakjes en water toevoegen. Je kunt hem in elke vorm kneden die je wilt. Let op: wel beperkt houdbaar. Daarna gaat het stinken 🙂

piano toetsen8)  Piano spelen: Een piano surprise kun je maken door een langwerpige doos te beplakken of te beschilderen. De toetsen kun je met zwarte en witte verf maken. Kijk op internet voor een voorbeeld.
Je kunt deze link gebruiken om ideeën op te doen.

9)  Auto: Met een auto surprise kun je een echte auto liefhebber wel een plezier doen. Kom er eerst achter wat het favoriete automerk is van de persoon waarvoor je de surprise maakt. auto tekeningHet logo en de auto zelf kun je vinden bij Google afbeeldingen.
Neem een kartonnen doos en stop daar eerst het cadeau in. Maak de doos vervolgens één kleur met bijvoorbeeld papieren cadeaupapier. Teken daarna met zwarte stift de contouren van de auto. Verf of kleur hem daarna in. Zolang het logo aan de voorkant staat is het al snel duidelijk wat het is. Als je de auto namaakt die diegene heeft is het altijd goed!

vissen10) Vissen: Iemand die van vissen houd, vindt een aquarium met vissen daarin vast wel leuk.
Je hebt hiervoor een doos nodig die blauw gemaakt moet worden. Het blauw moet water voorstellen. Je kunt gekleurd papier gebruiken om vissen en planten van te maken. Uiteraard kun je ook vissen en planten uitprinten. Klik hier voor vissen. Klik hier voor planten.

platenspeler11) Muziek: Je kunt voor de echte muziekliefhebber een platenspeler surprise maken. Kun je nog aan een oude plaat komen dan is dat helemaal mooi. De arm met de naald kun je namaken door een (drink) rietje te pakken en hier aluminium folie om heen te wikkelen. Om het goed vast te zetten kun je hier nog plakband (doorzichtig) omheen doen. Snel en makkelijk.

iphone612) Mobiele telefoon – mobieltje: Een mobiele telefoon surprise maken kan heel leuk zijn. De eerste vraag is: wordt het een Apple, een Blackberry of een Android? Gebruik dit logo zeker op je telefoon. Hoe groter je hem maakt, hoe meer detail je kwijt kunt. Je kunt natuurlijk helemaal zelf je ontwerp bedenken want waarom maak je niet een model die nog niet bestaat? Een iPhone 8 of een Samsung Galaxy S6. Je kunt je eigen bericht in het display tonen!

schatkist

13) Schatkist: Speciaal voor de ontdekkingsreiziger. Maak van een kartonnen doos met bij voorkeur een passende deksel een prachtige schatkist surprise. Wat heb je nodig? Goudverf natuurlijk. Goud en bruin zijn vaak de kleuren die je nodig hebt. En niet te vergeten gouden chocolade munten! Maak aan de voorkant nog een groot slot. Mocht je een gedicht maken dan kun je een schatkaart maken met je gedicht er op. Helemaal in stijl.

14) verwijderd

miniatuur huis15) Huis: Bouw zijn of haar huis na! Een huis kun je maken van papier en karton. Met verf, potloden of stiften kun je een heel eind komen. Maak een foto van het huis waar het om gaat en maak deze zo goed mogelijk na. Het klinkt moeilijk maar het valt best wel mee.
Probeer de kleuren gelijk te houden. Het huisnummer en de straat moet je zeker niet vergeten om het helemaal af te maken!

surprise robot16) Robot: Een robot surprise maken kan ook heel leuk zijn en simpel. Een robot kan er op allerlei manieren uitzien. Het kan een doos zijn waarbij je een doos gebruikt als lichaam en wc rolletjes als benen en armen. Lijm de wc rolletjes goed past met bijvoorbeeld smeltlijm. Uiteraard kun je de robot ook laten zitten en de benen naar voren laten steken. Een robot hoeft zelfs geen benen te hebben maar kan ook wielen hebben waar hij zogenaamd mee rijdt.

17) Taart: Weet je niets te verzinnen kun je altijd nog een taart/slagroomtaart maken. Je hebt hiervoor karton nodig, purschuimpurschuim taart (bouwschuim) en verf. Van karton maak je eerst de basis met daarin je cadeau.
Vouw dit rond en plak het vast. Leg de mal op kranten om de vloer of tafel schoon te houden. Spuit daarna voorzichtig de purschuim er overheen. Houdt er rekening mee dat purschuim behoorlijk uitzet. Heb je kaarsjes dan kun je deze in de natte purschuim drukken. Als de purschuim droog is (+/- 2 uur) dan kun je het verven in de kleur die jij wilt.

lego blokje18) Lego: Een lego surprise maken is zeer makkelijk. Maak gewoon een groot legoblokje. Je hebt hiervoor een kartonnen doos nodig en wc rolletjes. Stop eerst het cadeau in de doos. Beplak daarna de doos met (cadeau) papier. Knip vervolgens de wc rolletjes in ‘plakjes’.
De wc rol plakjes zijn dan de noppen op het legoblokje. De bovenkant van het wc rolletje moet je dicht maken met papier. Je kunt het geheel ook achteraf verven. Print het lego logo uit en plak hem op de zijkant.

purschuim surprise19) Schilderij: Heel makkelijk een schilderij surprise knutselen. Je hebt hier niet veel voor nodig. Een doos, een bus purschuim, verf en papier. Stop het cadeau in de doos en plak hem dicht. Maak Plak bovenop wit papier. Maak hier zelf je schilderij op. Spuit met purschuim rondom het schilderij welke de rand wordt. De rand kun je indien gewenst in een kleur verven.

surprise angry birds20) Angry birds: Voor de echte Angry birds fan kun je een Angry birds surprise maken. Deze kun je met papier mache maken. Uitleg over papier mache vind je hier. Benodigdheden: een ballon, kranten, behanglijm en verf. Let er wel op dat je kado hier in gaat passen.
Er zijn vele verschillende Angry birds vogeltjes. Kies de kleur die jij het leukst vindt.

surprise android21) Android robot: Een Android surprise kun je weggeven aan elke (Android) smartfoon gek. Papier, karton en verf zijn de basis ingrediënten. Als je hem wat groter wilt maken is wellicht papier mache een goede keuze. Maak je eigen robot!
Tip: Met papier mache kun je allerlei vormen maken en aanbrengen.

boek geheim22) Boek met geheim: Je kunt een (oud) boek omtoveren tot een prachtige schuilplaats voor je cadeau. Snij het model van je cadeau uit de bladzijden en verstop hem. Je kunt de kaft verven en hem beplakken met mysterieuze objecten. Je kunt redelijk voordelig in de witte boeken markt lege exemplaren kopen voor een paar euro. Ook op de rommelmarkt kun je voordelig uit zijn.

23) Facebook surpriseHeb je met een echte Facebook fan te maken dan hoef je niet verder te zoeken. Een eenvoudige en makkelijke surprise die is opgebouwd uit een kartonnen doos en wat schilder of plakwerk. Heb je echt geen tijd dan kun je natuurlijk de logo’s gewoon uitprinten en opplakken. Vergeet ook niet de zijkanten. Een vierkante doos heeft de voorkeur.

casettebandje24) Videoband / Cassettebandje: Mensen die niet meegaan met de tijd? Daarvoor hebben wij de videoband / cassettebandje  Hoofdingrediënten voor deze surprise zijn: een kartonnen doos in het juiste formaat, huishoudfolie voor de doorzichtige vlakken en zwart papier of verf. Heb je een printer dan kun je uiteraard de details uitprinten. Plak de huishoudfolie over de doorzichtige delen heen om een nep doorkijkluik te knutselen.

surprise ijsje25) Ijsje / ijshoorntje: Voor de echte ijs liefhebber hebben we het ijshoorntje. Je kunt een punt-hoorntje knutselen maar ook een hoorntje die je neer kunt zetten, dus met platte bodem. Uiteraard moet je maken welke jij het makkelijkst vindt. Het ijsbolletje kun je van allerlei materialen maken zoals: papier mache, purschuim, kranten, etc. Daarna kun je hem de kleur geven die je zelf wilt.

 

 

 

sint en pietsinterklaas surprise

Succes met Sinterklaas Surprise maken

 

282 gedachten over “Surprise maken (1-25)”

 1. hallo, ik weet echt niet wat ik moet maken voor mijn nicht, ze is bekeerd ( even snel uitgelegd van nederlands naar een moslim en draagt een hoofdoek) ,en ze houd van tassen en merken enzo voort ze heeft al heel een keer een tas gehad en een winkel met merken enzo ik wil een origineel idee ik kan alleen niks bedenken HELPPP
  ps: ze houd ook van uitslapen, eten, mac of kfc, ze zit veel op haar telefoon houd ook van chips en ze poetst.

  Beantwoorden
 2. ik ga vrijdag beginnen met dit en ik vind het heel tof. hier een paar tips: 1. je kan een paard maken en 2. je kan ook een ezel maken, ik vind het wel een stomme vraag wat ik hier schrijf.

  Beantwoorden
 3. Hoi ik heb nog een paar leuke ideën:
  -een uil van een schoenen doos en filt
  -een snoepje van een schoenen doos een cadeau papier
  -een schoenen doos waar je verschillende kleuren stukjes papier op plakt; dit word een mindecraft hooft
  -maak van wc/ keuken rollen en een schoenen doos een beker, hier mag alles op staan: #1 slaper, #1 beste vriend(in), je kan het zo gek niet bedenken. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, sucses er mee!

  Beantwoorden
 4. Ik heb een jongen getrokken waar ik niks van weet
  Hij houd van : vliegtuigen (militair),voetbal,gta.
  Ehmmm ja hallo welke moet ik maken en wat ik heb nog 2 dagen

  Beantwoorden
 5. Hi!!
  Ik heb een meisje getrokken en er stond dit op haar
  lijstje:
  Hockey
  knutselen
  Tekenen

  Ik heb dus geen zin om een hockeystik te gaan maken.
  En Wat kan ik anders maken met die dingen?!
  Hulp nodig.

  Britt.

  Beantwoorden
 6. hoi iemand
  help!!
  ik heb mijn neefje getrokken, hij houdt van voetbal en minecraft. maar hij heeft vorig jaar al een voetbal surprise gekregen en het jaar daar voor een minecraft surprise. en ik wil graag iets origineels maken maar ik weet niet wat. iemand een idee?! hij is trouwens 10 jaar.

  Beantwoorden
 7. ik heb een jongen voor de 2e x getrokken hij houd van alles en als je alleen al een boom voor hem maakt en iedereen doet altijd een makkelijk kado en dat vind ik zieig voor hem hij houd vn zeilen maar ik wil iets unieks voor hem maken heeft iemand een ideeeee pleasssss help

  Beantwoorden
 8. hallo,
  Ik heb mijn neef getrokken, net zoals vorig jaar. omdat ik niet hetzelfde wilde maken vraag ik om raad. mijn neef is een enorme Apple fan en dus helemaal hyper over de iwatch. zelf koopt hij er raar genoeg geen. ik heb besloten dat dit een best leuke surprise kan zijn. Alleen hoe? Ik kan domweg gewoon een rechthoekig stuk karton nemen en daar een doos op gooien, plaatje uitprinten, klaar. maar kan dit ook beter?

  Wessel Aertssen

  Beantwoorden
  • Wat leuk is, is om het horloge op een grotere schaal te maken. Dit heeft een leuk effect. Je kan een lap stof gebruiken voor het bandje. Voor het horloge zelf kan je een musli doos o.i.d. gebruiken, het beste iets met ronde hoeken. Dan neem je iets ronds, dop etz. Die plak je aan de zijkant. Apple logo aan de onderkant. Schilder koppen op de zijkant, de details maken het mooi. Neem dan een app die hij leuk vind en schilder die op de voorkant. Dit maakt het iets persoonlijker. Succes!

   Beantwoorden
 9. Ik heb een jongen getrokken en hij houd van voetballen en stuntsteppen voetballen maken doet iedereen al ik heb gezocht maar kon geen step vinden help help help alsjeblieft

  Beantwoorden
  • Loeise dat is mega makkelijk ballon opblazen krantenpapier
   In behanglijm dopen en over de ballon plakken wacht tot het helemaal hard is en dan kan je het verven

   Beantwoorden
 10. Ik heb wat tips voor mensen die geen raad weten wat ze moeten maken :
  – je kunt een make up tafel maken
  – je kunt een spongsbob maken
  – je kunt een een eenhoorn maken
  – je kunt bijvoorbeeld Adidas superstar maken
  – je kunt een schatkist maken
  – je kunt een haai maken ( is heel makkelijk )
  – je kunt een verblik maken
  – je kunt een giraffe maken ( met pringless bussen )
  Hopelijk heb je er iets aan !

  Beantwoorden
 11. Ik heb een jongen uit mijn klas getrokken hij houdt van zingen dansen kinderfeestjes en piano spelen ik twijfel of ik een piano moet gaan maken voor hem als jullie het weten alstjeblieft plzz help me

  Beantwoorden
  • Hallo Lisa,

   Aangezien een altviool op een viool lijkt, kun je ook gewoon zoeken op een viool surprise.
   Het verschil tussen een viool en een altviool is normaal gesproken dat de altviool C-G-D-A als snaren heeft en de viool G-D-A-E. Verder is een altviool groter dan een viool. Aangezien de surprise waarschijnlijk niet bespeeld wordt en je een viool als surprise best iets groter kan maken, kun je gewoon prima een viool maken en dan uiteindelijk zeggen dat het een altviool is.

   Afgelopen jaar heb ik van mijn broertje ook een viool als surprise gekregen. Hij heeft de surprise gewoon gemaakt met karton. Het is wel even wat werk, aangezien een (alt)viool best een lastige vorm heeft, dus je moet zorgen dat je alles goed vastzet.

   Je moet dus stevig karton hebben (kartonnen doos oid) of je kunt ook hout gebruiken en daar snij je dan de vorm van de altviool uit. Dit doe je 2* (voor de boven- en onderkant). Vervolgens doe je een strook karton tussen de boven- en onder kant en deze laat je meelopen met de vorm (als dat lukt) om de altviool heen. Daarna kun je het beste met een plankje van hout de toets maken en aan het uiteinde de krul (daar moet je denk ik zelf je creativiteit maar op los laten 😀 ). Hieraan maak je ook de stemsleutels.
   Aangezien je nu het grootste deel van de altviool al klaar hebt, kun je nu de altviool een kleur gaan geven en verf je vervolgens de f-gaten er op. Als je het mooier vind om ze uit te snijden, kan dat ook, maar dan moet je dat direct bij het maken van de bovenkant doen.
   De toets, het staartstuk en de stemsleutels verf je zwart.
   Nu kun je een kam maken, waar je straks de snaren overheen legt. Deze kun je makkelijk maken van karton.
   Vervolgens laat je de ‘snaren’, die je kunt maken van een stukje garen, over de altviool heen lopen. De snaren zet je vast aan een staartstuk, die je ook kunt maken van karton.

   Uiteindelijk plak je alles in elkaar en stop je je cadeau er in 😀
   Ik denk dat je het beste gewoon kunt kijken naar afbeeldingen van een altviool en dat je dan gewoon bezig moet gaan. Het komt vanzelf allemaal goed.

   Ik wens je heel veel succes met het maken van je altviool surprise!

   Beantwoorden
 12. Help ik heb nog geen idee wat ik zou kunnen maken hij houd van real Madrid, gamen lezen patat poezen zwemmen keepen buiten spelen Sam Smith en hij wil iets worden met uitvinder of iets waar hij veel geld mee aan verdient.
  PLS PLS PLS PLS PLS HELP MIJ IK ZOU HET HEEL FIJN VINDEN ALS JULLIE MIJ IDEEN OF TIPS GEVEN

  ALVAST DANKJEWEL

  Beantwoorden
 13. hii<3 ik heb een jongen getrokken.
  hij houd van:
  Voetbal
  Games
  telefoon

  ik heb dezelfde jongen vorig jaar ook al gehad en daarom wil ik geen voetbal veld meer maken.
  helpppppppppp!

  Beantwoorden
 14. hoi
  ik heb een jongen getrokken hij heeft alleen zijn naam op het briefje gezet verder niets.
  en ik ken de jongen ook niet zo goed ik weet dat hij van muziek houd en houd van minions
  wat moet ik maken?

  Beantwoorden
 15. Pleeeaaasssee helpp!!!
  Ik heb mijn moeder getrokken maar heb geen idee wat ik moet maken, ze houd van halrdlopen, en is mijn voetbsl trainer, ze vraagt een puzzle en spelletje,
  pllleeeeeaassse heeft iemand een idee?
  P.S ik heb nog een week…..

  Beantwoorden
 16. Je kan een make-up doos maken, maar miss krijgt ze dat wel elk jaar, en dan is het niet zo leuk, je kan een een SUPER grotr telefoon maken, en dan doe je achter hat screm je cadeau.
  Succes! En kijk voor meer tips gwn op internet

  Beantwoorden
 17. Ik heb in mijn klas een meisje getrokken met de lootjes. IK had wel een idee om een grote mascara te maken maar ik kwam er later achter dat dat heel moeilijk word.
  Iemand sugesties? Hier houd ze van:
  Telefoon
  Make-Up
  Dansen
  (verder weet ik niet zo veel meer want we zijn niet echt BFF’s. We zitten ook nog maar 2 maanden bij elkaar in de klas.
  Plzzzzz help me!!

  Beantwoorden
  • Jo Vibeke bosman

   ik heb een idee voor je.

   1. van welk eten houd ze dan maak je dat
   2.maak een telefoon, easy
   3.maak van papier-maché een hoofd en dat klad je dan onder mat make-up

   misschien heb je er wat aan

   suc6

   Beantwoorden
  • Dag Vibeke,

   ik heb eens een lipstick gemaakt van een kartonnen koker waar ze flessen whiskey of zoiets in verkopen. Je hebt dan ook meteen een dop. Vraag eens bij de drankenwinkel of ze een lege koker voor je hebben. Je kunt ook een wc-rolletje of andere koker gebruiken. Je hebt dan alleen geen dop. Ik deed het kadootje in de koker. Vervolgens maakte ik de lipstick van marsepein (die kun je rood of roze kant en klaar kopen of zelf mengen met kleurstof – bijvoorbeeld sap van rode bietjes). Je kunt de lipstick ook van de klei van je kleine broertje maken, als je die hebt tenminste. De koker + de dop beplakte ik met aluminiumfolie. Wel zorgvuldig plakken anders ziet het er verkreukeld uit. Veel succes!

   Beantwoorden

Plaats een reactie